В края на 2021 г. по издадена от гръцките власти Европейска

...
В края на 2021 г. по издадена от гръцките власти Европейска
Коментари Харесай

Гръцки съд оневини българина, заплашен от 224 г. затвор заради мигранти в продаден кемпер


В края на 2021 година по издадена от гръцките управляващи Европейска заповед за арест Тодоров беше задържан в Пловдив. В основата на казуса е продажбата на кемпер, който две години преди ареста Машора предлага на купувачи от Плевен. Той го дава на купувача с нотариално удостоверен контракт при нотариус в Карлово и си получава парите. Купувачът обаче не сменил талона и скоро по-късно гръцката полиция разкрила буса край Драма, цялостен с 28 мигранти, а в транспортното средство намерила документа на остарелия притежател Тошко Тодоров. 

Така той бива упрекнат за лидер на незаконна група за трафик, макар че по време на залавянето на мигрантите е бил на работа в България и по информации на Гранична полиция не е напускал страната. По тази причина през ноември 2021 година Пловдивският съд отхвърли да го екстрадира в Гърция, където го очакваха 224 години затвор. 

" Винаги гръцката страна насочва своето произвеждане към притежателя, който е по ваучър. Гръцкият закон планува сред 8 и 10 години за един мигрант, по тази причина моя клиент го чакаха 224 години затвор ", изясни пред Гънчо Гънчев, юрист на Тодоров.

Година по-късно е задържан и в Бургас, като прекарва още няколко дни в ареста, защото не е свален от системата за търсене. Заради това Тодоров осъдил прокуратурата на Република България по думите на юриста му, а сега делото е във Върховен касационен съд. 

" Три години продължи сагата, която ми донесе доста несгоди - високо кръвно, диабет, заеми, главоболие, бодърствуване, затвор ", описа Тошко Тодоров-Машора.

" Нямам думи, с които да опиша обстановката, в която бяхме изпаднали тогава. Периодът беше изключително сложен за цялото семейство ", споделя щерка му Стефани Тодорова.  

През годините казусът провокира доста митинги и форсира промени в българското законодателство, свързани с Европейските заповеди за арест, които вече ще могат да се апелират и у нас, и в страната, която ги е издала. Гърция обаче към момента не е трансформирала закона си. 

Тодоров към този момент е изцяло оправдан и въпреки да има още една инстанция, гръцката прокуратура е декларирала, че няма да стачкува. Той обаче не бърза да възнамерява море в южната ни съседка.  " Докато не видя документа и не мине най-малко пет-шест месеца, няма да пожертвам да отида, тъй като не знам тяхната система по какъв начин е ", разяснява Машора.

Купувачът на кемпера е арестуван и след   съглашение е наказан на девет години затвор в Гърция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР